redactioneel

Redactioneel

Dit septembernummer is dunner dan voorgaande nummers. Er gebeurt genoeg in Haaglanden om u over te informeren. Eerst moet het dan echter nog ‘op papier worden gezet’, wat extra tijd kost. Ook zijn er regelmatig nog recente ontwikkelingen waarvan de wens (bij auteurs en redactie) dan is om die ook mee te nemen in het artikel. Dit maakt dat wij een vrij lange PM-lijst (Pro Memorie; om te onthouden) hebben met verschillende ideeën. Als puntje bij paaltje komt, kan het dan toch voorkomen dat er maar 2 inhoudelijke artikelen in een nummer kunnen uitkomen. Maar wat voor artikelen!


Het artikel van dr. Bongaerts beschrijft zijn gehele promotieonderzoek naar het bevorderen van deelname aan kankerscreening door groepen die hier minder aan deelnemen.

Hieraan liggen meerdere waardevolle onderzoeken ten grondslag, waarvan u de kern meekrijgt. En uiteraard kunt u zijn proefschrift verder bestuderen als uw interesse is gewekt. Wat ik zelf heel mooi vind: kankerscreeningen zijn op een andere manier preventief en daarmee een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de leefstijlfactoren voeding, beweging en genotmiddelen waar vaak aan wordt gedacht. Ze bieden de kans om eerder afwijkingen te signaleren, waarna behandelingen eerder gestart kunnen worden en daardoor kansrijker zijn. Nadeel is dat veel vrouwen gescreend moeten worden om een relatief beperkt aantal vrouwen met afwijkingen te kunnen signaleren. En de uitslagen van de testen hoeven niet altijd kloppend te zijn. Het is daarom belangrijk om heel goed af te wegen wie wanneer gescreend zou moeten worden en hoe het proces rondom de screening daadwerkelijk vorm krijgt, om zoveel en zo optimaal mogelijk voordeel van deze inzet te hebben. Daartoe wordt er ook gesproken over risicostratificatie. De onderzoeken van Bongaerts en collega's dragen goed bij aan deze afwegingen.


De term Planetary Health had ik al wel voorbij zien komen. En ik kon mij ook best een voorstelling maken van wat hiermee bedoeld werd. Maar wist ik het echt? En hoe bekend is dit bij anderen? De redactie heeft 2 collega’s van de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden gevraagd om hier wat meer duidelijkheid over te geven. En dat is wat mij betreft goed gelukt. Met mooie illustraties om de terminologie ook op visuele wijze over te brengen. Hoewel er nog geen eenduidige definitie van Planetary Health is, dringt het wel steeds meer door dat de grenzen van wat onze planeet aankan, flink onder druk staan.


Gekoppeld aan dit thema is het onderwerp van de vaste rubriek Gezondheid in cijfers: de mate waarin jongeren zich (heel) veel zorgen maken over het klimaat.


Ik wens u veel leesplezier!

Irene van der Meer

Hoofdredacteur

Nog niet geabonneerd?
Meld u nu aan!

Referenties

  1. x