redactioneel
Redactioneel
Eén van de afdelingen binnen de GGD is de Forensische Geneeskunde. Forensisch artsen voeren taken uit waar de meesten van ons niet mee te maken zullen hebben. En gelukkig maar, is dan mijn eerste reactie. Maar waarom eigenlijk? Forensische geneeskunde heeft onder andere betrekking op overleden mensen, en een overlijden is verdrietig. Toch is het werk dat forensisch artsen doen niet alleen verdrietig, maar vooral heel waardevol. En de functie kan saai lijken, bijvoorbeeld omdat er met de overledene geen interactie meer kan zijn. Mijn advies: lees het artikel! Daar is niets verdrietigs of saais aan in mijn beleving, integendeel.
Waar ik daarnaast heel blij mee ben, is dat we in deze editie mbo-studenten en -docenten een stem geven over hun ervaringen tijdens de coronamaatregelen. Een groep die zich weinig gehoord voelt (als ik zo ver mag generaliseren), en ik denk ook te weinig gehoord is. Onderzoekers weten dat het heel lastig kan zijn om deelnemers te werven. Ik zeg ook met enige regelmaat tegen nieuwe en aankomende onderzoekers dat het verzamelen van de gegevens (vaak het werven van deelnemers), het moeilijkste onderdeel van een onderzoek is. Bij dit onderzoek was de werving van de deelnemers juist 1 van de succesfactoren. Deelnemers vonden het zo waardevol dat er ook een keer naar hen geluisterd werd. Dit gaf hen het gevoel dat zij ook serieus genomen worden. En dat is zo belangrijk.
Ik hoop daarom van harte dat de opgehaalde ervaringen en meningen gebruikt worden. Wellicht kunnen we hiervoor wat leren van Bite Back, met hun inspirerende uitspraak: Fuel us, don’t fool us. 1 Waar deze jongerenbeweging zich met name richt op het voedselsysteem, vind ik de uitspraak breder toepasbaar. Ik zie een associatie met de reactie van de mbo-studenten dat zij zich niet gehoord voelden, bijvoorbeeld omdat zij niet genoemd werden tijdens de corona persconferenties. En dat er veel aandacht was voor winkels die moesten sluiten en geldzaken, maar nooit hoe het met hen ging. Willen we dat iedereen een optimale kans op gezondheid heeft, dan is onderwijs juist zo essentieel. En dat is inclusief het onderwijs waar veel aandacht is voor praktische vaardigheden, die we zo hard nodig hebben.
Waar ik in het vorige nummer verheugd was om de uitgebreide aandacht voor de leefomgeving, hebben we ook in deze editie weer een artikel over dit thema. Nu met positieve ervaringen vanuit een Haagse stadstuin. Dit is geen uniek project, want binnen en buiten Haaglanden zijn er meer voorbeelden van gezamenlijk tuinieren. Wel uniek is dat we hier in het Epidemiologisch Bulletin nu licht op schijnen.
Hartelijke groeten,
Irene van der Meer
Hoofdredacteur
Referenties
- Bite Back. Fuel us, don’t fool us [Online]. (Bezocht op 22 jan 2024); hier online beschikbaar