volksgezondheid
Mentale gezondheid en de fysieke leefomgeving
Bron: Gemeente Den Haag/ The Hague & Partners
Linde van den Brink, Hanna Poell
Er zijn groeiende zorgen over hoe het gaat met de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Om hierin verandering te brengen, is er beleid opgezet en zijn er verschillende programma’s gestart. De rol van de fysieke leefomgeving blijft daarin echter vaak nog onderbelicht. En dat terwijl deze een belangrijke invloed heeft op de mentale gezondheid. Zowel positief als negatief.
Dit artikel laat zien hoe de leefomgeving onze mentale gezondheid beïnvloedt en hoe in beleid en de praktijk de leefomgeving ingezet kan worden als preventiemiddel en medicijn.
Zorgen over mentale gezondheid
Er zijn groeiende zorgen over hoe het gaat met de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. In de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van 2020 en 2024 wordt mentale gezondheid als een van de grootste gezondheidsrisico’s voor de toekomst genoemd. De voorspelling is dat de mentale gezondheid van de inwoners in Nederland nog meer onder druk zal komen te staan. 1, 2 In de regio Haaglanden speelt dit ook: ruim de helft van de volwassen inwoners voelt zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam, bijna een kwart van hen ervaart (heel) veel stress, en ruim een kwart ervaart psychische klachten. 3 Om hier verandering in te brengen, is er landelijk beleid opgesteld en zijn er verschillende programma’s gestart, zoals de landelijke aanpak Mentale gezondheid: van ons allemaal en het landelijke Meerjarenprogramma Depressiepreventie (MJP DP). 4 Mentale gezondheid wordt beïnvloed door sociale, economische en culturele leefomstandigheden. Om de mentale gezondheid te verbeteren, moeten maatregelen en interventies dus in samenhang worden ingezet voor verschillende doelgroepen en hun leefomgeving. Daarom is er in deze programma’s en interventies aandacht voor al deze onderwerpen en voor samenwerking tussen de verschillende beleidsdomeinen. 5
Toch valt op dat in de huidige programma’s en interventies vooral aandacht is voor de sociale leefomgeving en nog weinig voor de fysieke leefomgeving. Neem bijvoorbeeld de interventie Welzijn op Recept, waarin huisartsen onder andere (samen) wandelen voorschrijven. Bij die interventies gaat het vooral om hoe de leefomgeving wordt benut, maar niet over het ontwerp, de inrichting en het beheer van die fysieke omgeving.
De rol van de fysieke leefomgeving
De fysieke leefomgeving speelt echter wel een belangrijke rol en heeft via verschillende wegen invloed op de mentale gezondheid. Een belangrijke route loopt via chronische stress. Door continue blootstelling aan bronnen van stress in de omgeving, zoals lawaai, geurhinder, hitte of kou, of een slechte onderhoudsstaat en kwaliteit van de woning, kan chronische stress ontstaan. Ook zorgen over factoren in de woon- en leefomgeving, zoals chemische industrie nabij, kunnen stress veroorzaken. Dit verhoogt weer de kans op psychische problemen, zoals een depressie, angstklachten of een burn-out. 6 Van deze invloeden is men zich lang niet altijd bewust, zoals van blootstelling aan geluid tijdens slaap. 7
De leefomgeving kan omgekeerd ook werken als preventiemiddel en de mentale gezondheid juist verbeteren, en zelfs als medicijn het herstel bevorderen. Voldoende groen in de woonomgeving heeft bijvoorbeeld een herstellend effect op stress en mentale vermoeidheid. Onze aangeboren behoefte aan natuur en de manier waarop onze hersenen prikkels uit de natuur verwerken, zorgen ervoor dat in een natuurlijke omgeving zijn direct samenhangt met ons fysieke en mentale welbevinden. In een natuurlijke omgeving nemen onze stressniveaus sneller af, raken we in een betere stemming, presteren we beter, en herstellen we lichamelijk beter. Bovendien hebben mensen met meer groen in hun woonomgeving een lagere kans op stressgerelateerde hart- en vaatziekten. 8, 9
Mensen met meer groen in hun woonomgeving hebben een lagere kans op stressgerelateerde hart- en vaatziekten
Daarnaast kan de fysieke leefomgeving zowel een positieve als negatieve invloed hebben op een gezonde leefstijl en gezonde dagelijkse gedragingen. Een omgeving met beperkte buurtvoorzieningen kan inwoners bijvoorbeeld afhankelijk maken van de auto, waardoor spontane ontmoetingen op straat minder waarschijnlijk zijn. 6 Voorzieningen als parken, speeltuintjes en openbare sportvelden en een aantrekkelijke en beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte, kunnen daarentegen juist sociale interacties bevorderen. En sociale interactie is van groot belang voor onze ontwikkeling en ons welbevinden. Een gezond sociaal netwerk omvat naast diepgaandere relaties met familie en vrienden, ook oppervlakkigere contacten en terloopse ontmoetingen met bijvoorbeeld buren en buurtgenoten. Een (ervaren) gebrek aan een sociaal netwerk hangt samen met ervaren eenzaamheid en kan leiden tot gezondheidsrisico’s zoals depressie.
Tenslotte wordt er nog volop onderzoek gedaan, zoals in het Europese Equal-Life project. Dit onderzoek kijkt naar de invloed van factoren in de fysieke en sociale omgeving en interne fysiologische factoren (zoals biomarkers op het gebied van metabolisme, eiwitvorming, etc.) – tezamen het exposoom – op de mentale gezondheid en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Hierbij wordt een samenhang gezien met verschillende factoren in de fysieke omgeving, zoals afstand tot drukke wegen, aanwezigheid van groen en bebouwingsdichtheid. De bevindingen worden nu vertaald naar aanbevelingen voor maatregelen en beleid. 10, 11
Gezondheidsverschillen
Vooral in kwetsbare wijken is er meer blootstelling aan schadelijke milieufactoren. Ten opzichte van andere wijken liggen kwetsbare wijken vaker in de nabijheid van snelwegen of fabrieken, zijn de woningen van mindere kwaliteit en is het binnenmilieu minder gezond. In deze wijken hebben inwoners ook vaker te maken met andere stressoren die kunnen leiden tot chronische stress, zoals geldzorgen en criminaliteit. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen als gevolg van de leefomgeving. Juist in kwetsbare wijken liggen kansen in de leefomgeving om mentale gezondheid te verbeteren: door het aanpakken van gezondheidsbedreigende milieufactoren en aandacht te hebben voor gezondheidsbevorderende factoren, zoals spelen, bewegen, ontmoeten en groen.
Afdeling Leefomgeving beschermt en bevordert gezondheid
De afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden is dagelijks bezig met het beschermen en bevorderen van de mentale gezondheid via de leefomgeving. Adviseurs gezonde leefomgeving zitten bij een aantal gemeenten in Haaglanden aan tafel om (mentale) gezondheid mee te laten wegen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Plannen variëren van de uitbreiding van een enkele school tot gebiedsontwikkelingen met duizenden woningen. De adviseurs beoordelen wat de gezondheidsrisico’s en kansen op de beoogde locaties zijn en geven advies over hoe het gebied het beste kan worden ingericht.
In sommige gemeenten heeft de afdeling een extra opdracht. Binnen het wijkprogramma wijkpreventieaanpak in Den Haag, werkt de afdeling Leefomgeving samen met de afdeling Gezondheidsbevordering van GGD Haaglanden én inwoners om verbeteringen in de sociale en fysieke leefomgeving te realiseren.
Inwoners bedenken en werken met elkaar aan een groenere, uitnodigende leefomgeving en profiteren zo van sociale contacten, mogelijkheden tot bewegen, en de positieve effecten van groen op de manier die bij hen past. Bijvoorbeeld bij de binnentuinen in Den Haag Zuidwest, en pleinen in de Haagse wijk Transvaal. Ook werkt de afdeling regionaal met alle gemeenten in de regio Haaglanden samen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarbij komen verschillende thema’s aan bod, zoals gezonde en schone mobiliteit en houtstook.
Factoren in de leefomgeving met positieve en negatieve invloed op mentale gezondheid
Waar kun je aan denken? In de tabel staan factoren in de fysieke woon- en leefomgeving die invloed hebben op de mentale gezondheid. Dit overzicht is gebaseerd op bestaande kennis en ervaring in de GGD-praktijk, waarbij adviseurs ook contact met inwoners hebben. Dit overzicht dient slechts ter illustratie en is niet volledig.
Tabel 1 Factoren in de leefomgeving met positieve 12, 13, 14 en negatieve 15 invloed op mentale gezondheid
Positief
- Voldoende afstand tot wegen en bedrijvigheid
- Een omgeving die men als veilig ervaart
- Aantrekkelijk groen
- Rustige plekken, zoals stiltegebieden
- Een omgeving die sociale cohesie bevordert met kinderspeelplekken en ontmoetingsmogelijkheden in de buurt
- Gezonde woning
- Aangename stille (en groene) zijde aan iedere woning
- Beweegvriendelijke omgeving met plekken om te ontspannen of bewegen
- Gezonde voedselomgeving
Negatief
- Geluid- en geuroverlast
- Luchtverontreiniging van bijvoorbeeld verkeer of houtstook
- Hittestress
- Klimaatstress
- Problemen met de woning, zoals vocht en schimmel, ongedierte, slechte isolatie
- Een woning niet passend bij de behoefte, bijvoorbeeld te klein
- Onaantrekkelijke gebouwen en openbare ruimte, verdichting van de stad
- Zorgen over industriële verontreiniging en giftige stoffen

Positieve en negatieve invloeden fysieke leefomgeving op mentale gezondheid (illustratie: Willemieke Ligtenberg)
Met fysiek en sociaal domein samen werken aan mentale gezondheid
Alleen door goede samenwerking tussen het zorgdomein, het sociaal domein en het fysieke domein, kan de leefomgeving effectief meegenomen worden in aanpakken ter verbetering van mentale gezondheid. Zowel in de wijk, de zorg als in het beleid.
Want leefomgevingsthema’s zoals groen, milieu, verkeer en vervoer, water en speelruimte zijn binnen een gemeente vrijwel altijd belegd in het fysieke domein. En binnen het fysieke domein van gemeenten, maar ook bij projectontwikkelaars, ontwerpers en woningcorporaties, komt steeds meer kennis over het realiseren van een mentaal gezonde woon- en leefomgeving. 10 jaar geleden was bijvoorbeeld het stressherstellende effect van groen nog vrijwel onbekend. Nu wordt de 3-30-300-regel (uitzicht op 3 bomen, 30% schaduw op straat en op 300 meter afstand een groengebied, zie kader) met groot enthousiasme ontvangen en toegepast.
Met input van het sociaal domein over welke problemen er spelen en wat er nodig is, kunnen in de leefomgeving gerichte maatregelen worden getroffen. De GGD kan hierin ook adviseren. Het fysieke en het sociaal domein hebben elkaar daarnaast ook nodig. We weten inmiddels dat fysieke ingrepen die gezond gedrag bevorderen, zoals beweegroutes of beweegtoestellen, het beste werken als er ook een sociaal programma aan gekoppeld is.
Het is een grote uitdaging om bij ruimtelijke plannen (mentale) gezondheid de plek te geven die nodig is. Evenzo is het een uitdaging om de fysieke leefomgeving mee te nemen in programma’s rondom mentale gezondheid. De kennis is er. Met samenwerking tussen het sociaal domein en het fysieke domein kunnen we de leefomgeving inzetten als preventiemiddel en medicijn.
3-30-300-regel
De 3-30-300-regel (uitzicht op 3 bomen, 30% schaduw op straat en op 300 meter afstand een groengebied) is een vuistregel die is bedacht door prof. dr. Cecil Konijnendijk. Met deze vuistregel beoogde hij een simpel en meetbaar handvat te bieden aan beleidsmakers en ontwerpers voor het vergroenen van de bebouwde omgeving. En met succes, want de 3-30-300-regel is ontzettend goed opgepikt in het ruimtelijke domein. Het is wel goed in het achterhoofd te houden dat de 3-30-300-regel bedoeld is als vuistregel en communicatiemiddel. Want hoewel de effecten van groen op gezondheid en leefbaarheid wetenschappelijk solide zijn onderbouwd, zijn de cijfers 3 en 30 vooral gekozen vanwege hun makkelijke communicatie (het getal 300 is afgeleid van de WHO-richtlijn voor groene verblijfsruimte). Het belangrijkste blijft het streven naar voldoende en kwalitatief groen in de directe leefomgeving en op loop- en fietsafstand, onafhankelijk van de precieze cijfertjes.
De mentale gezondheidsfietsroute
De afdeling Leefomgeving heeft ter inspiratie een fietsroute in Den Haag samengesteld. De route gaat langs locaties waar voorbeelden te zien zijn van hoe de leefomgeving positief of negatief bijdraagt aan mentale gezondheid. GGD Haaglanden heeft niet bij al deze voorbeelden een actieve rol (gehad). De route is ongeveer 8 km en duurt tussen de 45 en 60 minuten.

Fietsroute: Gezonde leefomgeving Den Haag
1. Koningsplein. Op het plein was Duomix (met staalslakken) aangebracht als halfverharding. Deze is inmiddels vervangen door ander materiaal. Staalslakken kunnen een lage zuurgraad hebben en zware metalen bevatten en vormen daarmee mogelijk een gezondheidsrisico. Bezorgdheid hierover zien we ook als een negatief (mentaal) gezondheidseffect. N.a.v. een melding met zorgen over de gezondheid heeft GGD Leefomgeving mogelijke risico’s besproken en de gemeente advies gegeven dat de al bestaande wens ondersteunde om Duomix uit voorzorg te vervangen.
2. Jacobahof. De Jacobahof is een buurttuin voor en door inwoners van de Schilderswijk. Elkaar ontmoeten in een groene omgeving draagt bij aan mentaal welbevinden. Samen met de afdeling Gezondheidsbevordering ondersteunt GGD Leefomgeving ook inwoners met initiatieven voor een gezondere leefomgeving.
3. Aan de Vaillantlaan liggen veel woningen. Ook zijn er basisscholen. Veel verkeer leidt tot geluidsoverlast en slechte luchtkwaliteit. Vanuit gezondheidskundig oogpunt is het wenselijk de milieusituatie te verbeteren, bijvoorbeeld door verminderen van de hoeveelheid verkeer en door lopen en fietsen te stimuleren. Bij nieuwbouw en herinrichting van gebieden geven we advies hoe de leefomgeving zo gezond mogelijk in te richten. In planvorming adviseren wij voor nieuwe situaties een afstand van tenminste 25 meter tussen o.a. scholen en drukke stadswegen. En wij denken mee over de vraag wat geschikte locaties zijn voor nieuwe scholen in onze stad.
4. Buitenruimteplan Laakhavens. Laakhavens gaat de komende jaren op de schop. Bedrijfsgebouwen worden gesloopt en er worden veel nieuwe woningen gebouwd. Bij een gezonde leefomgeving voor al die nieuwe inwoners horen ook groene, koele plekken waar zij kunnen ontspannen, bewegen en elkaar ontmoeten. GGD Leefomgeving heeft meegedacht en advies gegeven over het buitenruimteplan met daarin aandacht voor gezondheidsbescherming én -bevordering.
5. Sportief rondje Laak. In de wijk Laak ligt een gemarkeerde hardloop- en wandelroute. Bewegen in een groene omgeving draagt bij aan fysiek en mentaal welbevinden. Hoewel de wijk behoorlijk versteend is, loopt een deel van het rondje langs aantrekkelijke groenblauwe stukken, zoals riviertje de Laak.
6. Meetpunt luchtkwaliteit. Luchtkwaliteit wordt vaak gemodelleerd op basis van landelijke data en rekenkundige modellen. Om preciezer in beeld te brengen wat de luchtkwaliteit op een specifieke plek is, staan op een aantal locaties in Den Haag meetpunten waar stikstof en fijnstof worden gemeten.
7. Spinozahof. Spinozahof is een buurt(moes)tuin voor en door inwoners van de wijk. Elkaar ontmoeten, samen moestuinieren, koken en eten in een groene omgeving draagt bij aan een gezonde voedselomgeving en fysiek en mentaal welbevinden.
Dankwoord
Met dank aan R.H. Keuken, Arts M+G profiel medische milieukunde, strategisch adviseur gezonde leefomgeving, Afdeling Leefomgeving, GGD Haaglanden.
Over de auteurs
L.H. van den Brink, MSc, Adviseur gezonde leefomgeving, afdeling Leefomgeving, GGD Haaglanden;
J.W.F. Poell, MSc, Arts in opleiding tot Arts Medische Milieukunde, SBOH.
Referenties
- RIVM. Corona-inclusieve VTV (2020) [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- RIVM. Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024 [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- GGD Haaglanden. Gezondheidsgids Haaglanden [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- RIVM, Loketgezondleven.nl. Landelijk beleid mentale gezondheid [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- Trimbos. Integraal werken aan mentale gezondheid in lokaal beleid. Handreiking voor gemeenten en GGD’en [Online]. 2023 (bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- Vlaams Instituut Gezond Leven vzw & The Human Link. Publieke ruimte aanpakken om mentale gezondheid te versterken [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- RIVM. Werkingsmechanisme van geluid op gezondheid [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- RIVM. Kennisbundeling groen en gezondheid [Online]. 2022 (bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- Steg L, de Groot JIM, editors. Environmental Psychology, an introduction. 2nd ed. John Wiley & Sons Ltd; 2019.
- European Human Exposome Network. Studying the exposome for a healthier future for all children [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- Gezondheidsraad. Betekenis van exposoomonderzoek voor beleid [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- Van der Wal JM, van Borkulo C, et al. Advancing Urban Mental Health Research: from Complexity science to Actionable Targets for Intervention. The Lancet Psychiatry 2021, 8 (11): 991-1000. Doi: 10.1016/S2215-0366(21)00047-X.
- RIVM, Loketgezondleven.nl. Zet in op 4 pijlers voor effectief werken aan mentale gezondheid [Online]. (Bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
- Beenackers MA, Kruize H, et al. Urban densification in the Netherlands and its impact on mental health: An expert-based causal loop diagram. Health and Place 2024, 87:103218. Doi: 10.1016/j.healthplace. 2024.103218.
- Platform 31. Gezond verdichten in kwetsbare wijken [Online]. 2025 (bezocht op 21 mrt 2025); Hier online beschikbaar.
Referenties
Click to edit...
De potlucklunch wordt iedere zaterdag georganiseerd rond lunchtijd. Er worden groenten en kruiden uit de tuin gebruikt om gerechten te bereiden. Aanvullend nemen stadstuinders zelf ingrediënten of gerechten mee om te delen tijdens de lunch.